De la banking la IT: o poveste despre reinventare și depășirea limitelor

Cum ai început să lucrezi în sistemul bancar?


Am început acum 9 ani să lucrez în bancă. Era un job repetitiv, ușor, procesam ordine de plată, cecuri etc, un job de tip entry-level care s-a potrivit mănușă. Sunt și o persoană căreia îi place să lucreze la calculator, nu mă deranjează să stau cu orele acolo. Deci a fost perfect. Ulterior am ajuns într-un alt departament, mult mai complex, unde lucram cu sume mari, clienți de tip corporații, deschidere/închidere conturi, depuneri, transferuri, comisioane, pensii, de toate, a lot.

Cum ai ajuns să faci schimbarea către un alt domeniu?

Am ajuns încet-încet în aria de confort deoarece știam să fac toate procedurile, toate mergeau așa cum trebuie, nu mai apărea nici o provocare, moment în care am ajuns să consider că încep să mă plafonez și am început să aplic pentru alte joburi tot în cadrul companiei, dar pe alte poziții. Între timp m-am căsătorit, s-a ivit un alt job în cadrul departamentului unde am și concurat deoarece experiența mea era un atu pentru mine, dar a intervenit un alt eveniment foarte fericit, nașterea fetiței mele, și atunci a trebuit să pun stop planurilor de carieră. Am ajuns în concediu de creștere copil. Bineînțeles omul când are timp liber stă și se gândește și analizează și tot caută opțiuni și mi-am dat seama că aș vrea să încerc să fac și altceva. M-am înscris la un curs acreditat, am zis să încep cu ceva mai ușor având în vedere că nu am pregătire în domeniul IT, așa că am aplicat pentru cursurile de testare. Au fost două faze ale cursului: prima este un fel de introduction, după care urmează în jur de 4 luni de testare efectivă.
 

Cum ai ajuns la Kronsoft?

Am început munca tot la bancă și am mers câteva luni, dar în timpul acesta îmi căutam activ un job în IT. S-a întâmplat să depun CV-ul la Kronsoft, dar și la o altă firmă de unde așteptam deja răspuns. Am fost chemată la interviu unde totul a decurs atât de natural, conexiunea a fost acolo de la început. Mi-au spus că voi primi răspuns în următoarele două săptămâni și întâmplarea fericită a fost că am primit răspunsul prima dată de la Kronsoft, nu după două săptămâni, ci mult mai repede.

De cât timp lucrezi în domeniul IT și ce a ajuns să-ți placă cel mai mult?

În toamna aceasta fac 4 ani de când lucrez la Kronsoft. Cel mai mult îmi plac oamenii din domeniu. Sunt foarte relaxați, deschiși, vin cu plăcere la muncă, râd, glumesc, sunt creativi, le place să rezolve probleme, totul se face în echipă și ai acea satisfacție a unui lucru care a ieșit din mâinile tale și ești mândru de ce ai realizat. Este o totală altă lume în IT față de alte joburi.

La început ți-a fost greu sau te-ai acomodat repede?

La început mi-a fost greu pentru că aplicația pe care am început să lucrez era în germană, o limbă pe care nu o cunosc. Primele trei luni au fost mai grele. Înveți foarte multe lucruri la curs, concrete, pe care le poți aplica cu succes în viața reală la job, dar sunt și alte lucruri pe care trebuie să le înveți pe parcurs.
 

Dacă ar fi să o mai faci o dată?

Aș face-o nu o dată, de două ori. Da, nu am absolut nici un fel de regret. A fost decizia corectă 100%.

Când erai copil ce îți doreai să devii?

Uite asta e o întrebare foarte bună pentru că am impresia că atunci când ești copil, nu ești chiar hotărât să faci ceva anume. Poate ai un model în viață, o rudă, un prieten care are un job extraordinar și îl admiri și ai vrea să fii ca el. Eu cred că aș fi vrut să mă fac contabilă, aceasta era direcția, liceul de profil economic, facultatea la fel. Acolo tindeam să ajung deoarece mi-au plăcut cifrele de copil.

Care au fost cele mai mari provocări?

Provocările au început chiar din primele luni de angajare. După cum spuneam nu cunoșteam limba germană și a trebuit să mă acomodez, dar odată cu experiența totul s-a calmat deoarece lucram pe același proiect, unde era totul clar. Dar am ajuns să fiu asignată pe un alt proiect, de data aceasta singură. Nu mai erau alți testeri. Eram eu, developerii și product owner-ul. Respectivul proiect s-a dovedit a fi foarte challenging deoarece am fost responsabilă de foarte multe task-uri și luam foarte multe decizii. A fost un alt nivel în care m-am aflat, cumva pe ramura unui business analyst.
 

Sentimentul de plafonare a dispărut cu totul în noua carieră?

Da, exact așa s-a întâmplat. Când ajungi pe un proiect nu știi niciodată ce o să întâlnești acolo. Sunt foarte multe lucruri care se pot schimba.

Ce i-ai spune unei persoane care își dorește o carieră în domeniul IT?

Eu cred că trebuie să-și adune curajul și să încerce. Încercarea până la urmă ar putea să te coste bani, cursurile nu sunt ieftine, dar există și o variantă alternativă prin facultatea de Info unde poți intra la buget. Nu poți ști ce se va întâmpla, poți ajunge să regreți, dacă crezi că ai luat decizia greșită, dar gândește-te ce fain ar fi să se așeze totul cum trebuie și să găsești la noul loc de muncă ceea ce ai căutat la multe altele înaintea lui! Partea financiară este cu siguranță importantă, toți avem de plătit credite și facturi, dar să te simți relaxat și să vii cu plăcere la muncă mi se pare cel mai important.

Unde îți place mai mult să lucrezi? Acasă sau la birou?

Când m-am angajat am petrecut puțin timp la birou deoarece a venit pandemia. Mi-a plăcut foarte mult, iar acum după ce s-au ridicat restricțiile încerc să vin pentru că alta este atmosfera aici. Acasă am un coleg de muncă, soțul meu lucrează tot în IT și suntem colegi de bancă. Atmosfera de la muncă e cea de la muncă, diferită. Este ok în ambele cazuri, treabă s-a putut face de oriunde.

Comments

No Comments

Write comment

* These fields are required