Interviu cu liceenii brașoveni care au participat la International Space Development Conference 2023

Ne bucurăm mult de reușitele lor și suntem mândri că am avut oportunitatea de a susține inovația și pasiunea lor pentru tehnologie. În acest interviu, Maria, Alexandra, Andrei, Ana și Mircea, au împărtășit cu noi câteva inside-uri din ceea ce a reprezentat această experiență pentru ei.

 

Spuneți-mi câteva lucruri despre experiența generală pe care ați avut-o cu prilejul acestei competiții!

Totul a început cu doamna director Carmen Tănăsescu, care a introdus acest concurs la noi în școală și de atunci s-a mers în fiecare an la această conferință, deoarece s-au câștigat premii de fiecare dată. Din luna Noiembrie ne-am făcut echipa, am început să lucrăm, să avem întâlniri, brainstorming-uri, în luna Februarie l-am predat, iar în Martie am primit premiul II, urmând să participăm la conferința ISDC 2023 din luna Mai. Experiența de a fi într-o echipă, de a avea acele întâlniri, de multe ori foarte târziu din lipsa timpului, de a fi obosiți și de a râde continuu, dar lucrând în același timp, a fost foarte frumoasă pentru noi. Și din râsetele acelea și oboseala, a ieșit ceva de care suntem acum mândri. La noi la Șaguna se pune accentul pe munca în echipă. Din cauza faptului că sistemul școlar e axat mai mult pe individualism, doamna director și întregul colectiv de profesori încearcă să ne dezvolte abilitățile de a lucra în echipă, de a fi responsabili și de a-i respecta pe ceilalți.

Ați avut un mentor care v-a inspirat pe parcursul acestui proces?

Da, mentorul nostru a fost domnul Tănăsescu care ne este și profesor de fizică. El ne-a ajutat cu verificarea capitolelor pe care le scriam și ne-a îndrumat atunci când ne-am împotmolit. 

Care a fost proiectul vostru?

Proiectul se construiește în jurul unei idei centrale ”cum să duci viața în spațiu și să construiești acolo o colonie?” și când intri în detalii, poți fi creativ și special. Nouă ne-a adus premiul conceptul de a avea o universitate pe nava noastră care este foarte complexă, având ca scop oferirea de activități pentru tineri, pentru a nu se plictisi, pentru a nu atinge stadii de depresie, de anxietate șamp. Ne-am gândit la o metodă nouă de a crea energie și de a roti nava astfel încât oamenii să experimenteze condiții normale de gravitație. Nava este situată în proximitatea lui Ganymede, care este cel mai mare satelit al lui Jupiter. Am venit cu ideea unui super-conductor care este plasat în centrul navei și în jurul lui sunt plasați mai mulți electromagneți, iar materialul pe care l-am ales are proprietate de conductibilitate. Temperatura de acolo fiind de câțiva Kelvini, nu mai trebuie răcit conductorul.

Cum ați reacționat când ați aflat că ați câștigat?

Am aflat de 1 Aprilie, așa că ne-a luat ceva timp să conștientizăm că e real. Am intrat pe site-ul oficial și ne-am văzut acolo numele.

Ați mai văzut și alte proiecte la conferință care v-au impresionat? V-ați făcut conexiuni?

Au fost multe discursuri din care am putut să ne și notăm idei pentru proiecte viitoare. Este un loc în care se întâlnesc foarte mulți copii din numeroase state. Toți sunt foarte inteligenți și a fost interesant să schimbăm idei cu ei. Au fost ținute multe discursuri de profesori și reprezentanți ai domeniului, nefiind axate doar pe un subiect: aveau teme de agricultură spațială, politici spațiale, space elevators, susținerea vieții, etc. Am avut oportunitatea să rămânem cu contacte de peste tot, efectiv ne-am făcut prieteni.

Ați cunoscut vreun astronaut?

Da, au fost și foști astronauți, chiar și prima femeie care a zburat vreodată în spațiu. A participat și un membru al echipei care a lansat primul zbor în spațiu fără a avea la bord oameni. Au fost și diverse personalități din anturajul lui Elon Musk. Iar toți aceștia au avut și sesiuni de Q&A cu noi.

Care este trend-ul pentru acest concurs??

Credem că s-au săturat de proiecte care au dezvoltată în exces zona de Science Fiction și vor pune accentul mai mult pe proiecte care au ca obiectiv chiar să găsească soluții realiste, care chiar se pot implementa.

Cum v-a impactat aceasta experiență în termeni de alegerea carierei, materii preferate, etc?

La această conferință au fost persoane care ne-au zis că aproape orice carieră se întâlnește la un moment dat cu spațiul. În zilele noastre au apărut nevoi noi și se caută avocați, ingineri sau medici în spațiu.

Ați văzut workshop-uri sau demonstrații interesante?

Da, erau peste tot numai lucruri care stârneau curiozitate. Am văzut o simulare a bazelor care ar putea fi puse pe Marte, reprezentate prin niște căsuțe gonflabile care ni s-au părut super impresionante.

Aveți un sfat pentru colegii voștri care își doresc să participe la o asemenea competiție?

Trebuie să o facă deoarece în cel mai rău caz nu câștigă și au șansa să participe din nou în anul următor. Dar dacă încerci și totuși câștigi, rămâi cu o experiență unică în viață și rămâi cu niște conexiuni care te pot ajuta foarte mult în viitor. În timpul proiectului, observi cât ai progresat ca individ. Ne-am înțeles mai bine, am învățat să comunicăm, să împărțim sarcini, să respectăm deadline-uri.  Este o șansă de a lucra cu oameni, de a suda relații pe care cu siguranță le vei păstra. Și apoi te vei uita în urmă și te vei gândi ”oare ce mai face colegul acela cu care am făcut NASA?”.

 

Aflați mai multe despre proiectul Minerva aici.

Comments

No Comments

Write comment

* These fields are required